„NU” îţi poate salva viaţa
În fiecare zi, de dimineaţă şi până la culcare fiecare dintre noi, luăm decizii şi facem anumite alegeri, care ne influenţează mai mult sau mai puţin viaţa. Unele decizii sunt simple, de exemplu: azi mă îmbrac cu … sau cu … , la prânz manânc … , sau nu manânc pentru că … . Alte decizii sunt puţin mai complexe. Fac sau nu meditaţii la … , mă duc sau nu în vizită la … . Sunt şi decizii complicate: mă angajez să lucrez la … , mă căsătoresc sau nu cu … , voi avea sau nu copii … , fumez sau nu fumez, încerc sau nu încerc droguri. Atunci când faci alegeri simple, chiar dacă ai greşit şi rezultatul te nemulţumeşte, poţi îndrepta relativ rapid ceea ce te-a deranjat; de exemplu, te întorci acasă şi te îmbraci cu altceva mai comod. Situaţia se schimbă atunci când iei decizii care îţi pot influenţa întreaga viaţă. Dacă ai ales să lucrezi undeva şi descoperi că nu îţi place ceea ce faci, mersul la serviciu poate deveni un chin zilnic care durează cel puţin 8 ore pe zi. Dacă începi o relaţie de dragoste şi descoperi că nu este ceea ce aşteptai, poţi fi rănit în sentimentele tale şi fără îndoială că va suferi şi cealaltă persoană. Dacă ai vrut să vezi cum te simţi când încerci o dată un drog ilegal, poţi să descoperi că ai devenit dependent mai repede decât ai crezut sau poţi intra în conflict cu legea.
Procesul de luare a deciziilor urmează câţiva paşi logici:
- aduni informaţii
- pui întrebări
- verifici consecinţele pozitive şi consecinţele negative pe care le ascunde fiecare acţiune
- compari diferitele variante între ele
- alegi ceea ce este mai sigur, fără riscuri, care te ajută să îndeplineşti exact ceea ce ţi-ai propus.
Aşa se întâmplă cu cei care consumă alcool, anumite medicamente sau substanţe interzise prin lege pentru consum, numite droguri ilegale. Persoanele care au băut alcool nu pot gândi corect. Uită repede ceea ce li se spune, vorbesc mult, nu se fac înţelese de ceilalţi, sunt neîndemânatice şi conduc greşit autoturismul, în acest
fel pot face accidente grave. Cei care beau alcool sau consumă droguri ilegale pierd controlul asupra sentimentelor, gândurilor şi acţiunilor lor, în acest fel îi pot speria sau stânjeni pe cei din jurul lor, mai ales pe copii.
Este bine ca voi toţi să înţelegeţi diferenţa dintre substanţele care se pot folosi la sfatul unui adult şi care au efecte bune asupra organismului şi substanţele care îţi pot schimba în rău comportamentul. Acestea, numite “droguri”, te pot face incapabil să îţi controlezi mişcările corpului şi gândirea, astfel încât te poţi accidenta grav sau îi poţi răni pe cei din jur.
Este foarte posibil că ştiţi şi alte lucruri despre droguri. Aţi aflat câte ceva din filme, de pe internet, de la prieteni sau din ziare. Fără îndoială că unele dintre aceste “cunoştinţe” par contradictorii şi că aveţi neclarităţi. Poate nu ştiţi exact ce ar fi mai bine să întrebaţi ca să obţineţi informaţiile de care aveţi nevoie. De aceea, va propunem să contactati una din organizaţiile care lucrează în domeniul prevenirii consumului de droguri şi a căror date de contact le gasiti pe acest site.
Cum să rezişti presiunii negative a anturajului şi cum să spui „NU“ în situaţiile dificile cu care poţi fi confruntat
Fiecare dintre voi, adolescenţii sau tinerii, aveţi nevoie de libertate pentru a face alegeri adecvate, fără a fi influenţaţi de anturaj.
Este important ca să fii capabil să spui NU consumului de droguri şi să înveţi cum să poţi convinge prietenii să-ţi respecte decizia luată fără a fi exclus din grup.
În majoritatea situaţiilor a spune “NU” nu este suficient pentru a scăpa de presiunea grupului, de multe ori fiind nevoie de o abilitate deosebită de a comunica cu ceilalţi şi aceasta se poate realiza parcurgând anumite etape, simplu, prin parcurgerea următorilor paşi:
- Un prim pas este acela de a te informa cât mai corect despre ceea ce vor să facă amicii tăi, punând întrebări simple de genul: Unde? Când? Cu cine? De ce? In ce scop? Până când? Ce aşteptaţi de la mine? etc.
- Al doilea pas este să vă gândiţi la consecinţele care decurg din acceptarea sau neacceptarea implicării în ceea ce propun prietenii.
- Pasul trei este să rămâi calm, să spui clar de la început persoanei pe nume, privind-o direct în ochi şi să adaugi un NU, mulţumesc; Nu mă interesează; Nu vreau să merg; Nu vreau să particip; Nu vreau să ştiu mai multe despre acest subiect etc.
- Pasul patru este să nu îţi pierzi prietenii aşa că imediat, în continuarea refuzului, propune-i sau propune-le să faceţi împreuna altceva , sănătos, legal, distractiv, plăcut: ceva care să nu vă producă necazuri. Dacă persoana (persoanele) în cauză insistă să faci ceea ce nu doreşti, acordă un timp de gândire, revino asupra propunerii tale şi pleacă, lăsând posibilitatea comunicării ulterioare.
Recomandări utile:
- Nu ceda tentaţiei de a încerca drogurile – şi prima încercare comportă un risc. Ştiai că dependenţa se poate instala de la prima doză de drog?
- Fii foarte atent la alegerea cercului de prieteni şi nu ezita să schimbi anturajul atunci când constaţi că are preocupări (pre-) delincvente (consum de alcool, droguri, absenteism şi abandon şcolar).
- Unele propuneri venite din partea prietenilor s-ar putea să aibă caracter imoral sau ilicit. Dovedeşti că eşti responsabil şi ai o personalitate puternică dacă ai puterea să spui NU acestor propuneri. Învăţă să fii tu însuţi, chiar dacă cei din jurul tău au alte opinii!
- Informează-ţi prietenii şi cunoştinţele asupra consecinţelor consumului de droguri şi încearcă să-i determini să nu recurgă la astfel de substanţe, prezentându-le pericolele la care se expun.
- Este posibil să ai unele probleme în familie, la şcoală sau în relaţia cu prietena/ prietenul; drogurile sau alcoolul nu reprezintă o soluţie, ci doar o problemă în plus.
- Consumul de droguri te poate determina să comiţi infracţiuni pentru procurarea unei noi doze şi rişti să devii tu însuţi tâlhar, hoţ sau distribuitor.
- Nu ezita să ceri sprijinul celor din jur (părinţi, prieteni, profesori, medici, psihologi, asistenţi sociali, poliţie ş.a.) pentru a scăpa de flagelul drogurilor!
- Nu intra în reţeaua traficanţilor de droguri, oricâte avantaje ai obţine; gândeşte-te la implicaţiile finale ale tranzacţiilor ilicite cu stupefiante.
- Contribuie şi tu la prevenirea, combaterea şi reducerea delincvenţei legate de droguri – fii sigur de confidenţialitatea informaţiilor.
În loc să consumi droguri poţi să faci sport, să mergi la un spectacol, să citeşti o carte, să asculţi muzică, să dansezi, să desenezi sau … să te îndrăgosteşti!
Lasă un răspuns