Reducerea Riscurilor într-un nou context

011Prima Conferință Regională în Reducerea Riscurilor pentru țările din regiunea Europei Centrale și de Est și Asiei Centrale (ECEAC) a adunat în Vilnius, Lituania, în perioada 3-6 aprilie anul curent, aproape 400 profesioniști și activiști din 45 de țări pentru a pune în discuție „Reducerea Riscurilor într-un nou context”.

Relevanța Conferinței regionale se datorează mai multor motive, principalul fiind tendința țărilor Europei Centrale și de Est și Asiei Centrale de a reduce finanțarea din partea donatorilor internaționali pentru programele de reducere a riscurilor în domenii cum ar fi HIV, hepatita C și tuberculoza. În ciuda creșterii progresive a economiilor din regiune, țările nu sunt încă pregătită să pună în aplicare o tranziție durabilă de la finanțarea din exterior la cea națională, în special pentru acele programe care vizează populațiile cheie. Astfel, se reiterează faptul că progresul depinde de evidențele disponibile, curajul și perseverența de a merge înainte.

004

În acest nou context, cu scopul de a realiza schimbările necesare, Reducerea riscurilor ar trebui să fie recunoscută de către guvernele și comunitatea țărilor date drept parte integrantă a sănătății publice și dezvoltării sociale. În acest sens reprezentanții guvernelor, agențiilor guvernamentale, donatorilor și experților precum și ONG-urilor și comunități persoanelor consumatoare de droguri au analizat noile provocări și oportunități ce implică modalități eficiente de realizare continuă a programelor de reducere a riscurilor.

009

Comparativ cu alte țări, în care programele de reducere a riscurilor sunt limitate sau interzise, Moldova, în contextul implementării programelor respective, deține mult – suport legislativ și metodologic, capacități, potențial și servicii care nu pot fi găsite în multe alte țări din regiune. Aceasta servește drept bază pentru intensificarea eforturilor pentru asigurarea finanțării și  sustenabilității programelor de reducere a riscurilor.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.